… kilde fra Karl Johan Rubæk, www.gerhoej-by.dk:

Fra skriftlig kilde er landsbyens navn kendt siden år 1253. Da hed den Gæshove, eller på nudansk Gåsehøj.

Men byens eller sognets historie går meget længere tilbage. En udgravning nord for kirken i 1995 afslørede blandt andet spredt bebyggelse allerede i stenalderen. Altså en alder på omkring 5000 år. Nok så interessant viste udgravningen også beliggenheden af en stormandsgård i 1000 tallet, i slutningen af vikingetiden. Måske en mulig bygherre af kirken fra 1100 tallet? Noget stort sogn blev Gershøj aldrig, men i 1567 omtales dog, at der sammen med landsbyen Vinderup, hvor Krabbesholm nu ligger, i alt var 11 gårde, som betalte tiende. I 1798 var der 3 gårde og 12huse i Gershøj.

Hvordan så byen så ud for 200 år siden? Ja, vejnettet ved Gershøjvej og Havnevej havde allerede dengang fundet sin nuværende form, og er stort set uforandret i dag. Midt i byen var der en større græsklædt plads, den såkaldte forte, hvor husmændenes kreaturer havde græsset i fællesdriftens tid. Bovelgård og Vissegård lå på hver sin side af forten. Også gården på Havnevej 4 fandtes dengang, men jorden til den blev delt mellem husmændene i byen.

Der var fiskere, men de fik først langt senere stor betydning for Gershøj. En egentlig havn blev der for alvor brug for med dampskibenes fremkomst omkring år 1850.

Gershøj kirke har en parallel historie og alder til mange andre landsbykirker. Men dele af inventaret gør kirken til noget særligt. Foruden de middelalderlige kalkmalerier, rummer den f.eks. et røgelsesklar fra år 1250, en alterkalk fra år 1377, en granitdøbefond fra år 1580, stolestader fra 1500 tallet og en prædikestol fra år 1625. Noget helt specielt er et tilgitret vindue i koret, hvorfra de spedalske kunne overvære gudstjenester.

Hvad lavede de spedalske i Gershøj i middelalderen? Ja, de kunne f.eks. besøge Skt. Laurentius’s kilde få hundrede meter fra kirken. En mulighed som mange syge benyttede sig af helt op i 1800 tallet. Og kilden ligger der såmænd endnu. Måske var kilden og dens helbredende kraft kendt førend kirken blev bygget?

Gå en tur fra kiosken og ned ad Gershøj Havnevej

Artikel fra dagbladet